Habár a rágcsálók fontos szerepet játszanak a természetben, de néha szükség van az irtásukra. Betegséget terjesztenek, károsítják a gabonát, ökológiai károkat is okozhatnak.
A rágcsálók, az ember, a kutyák és a macskák, mind emlősök, így hasonló módon működik a testük. A rágcsálóirtó szerek ugyanolyan hatással vannak az emlősökre, amikor megeszik. A madarakra is van kihatásuk. A rágcsálóirtó szerek gyakran csalétekként jelentkeznek, amelyeknek csalogató hatása van az állatokra. Ízesítése lehet halolaj, mogyoróvaj vagy melasz. Ezek vonzók lehetnek a gyerekeknek és az állatoknak egyaránt, így ezeket tőlük elérhetetlen módon kell tárolni. A rágcsálóirtó szerelvények még nehezebbé teszik, egy esetleges baleset bekövetkezését.

Sok fajta aktív hatóanyagú rágcsálóirtó szer van forgalomban. Hatásuk szempontjából tudjuk őket csoportosítani. Néhány rágcsálóirtó szer gátolja a normális véralvadást. Ezeket a szereket alvadásgátló szereknek nevezzük. Bromadiolon, klórfacinon, brodifakum, difenakum és a warfarin tartozik ebbe a csoportba. Számos rágcsálóirtó van, amelyek nem alvadásgátlók, ezek más módon működnek. Ilyen a cink-foszfid, bromethalin, klórfacinon, sztrihin.

A májunk egy speciális enzimet termel, amely megakadályozza a vérzést. Az alvadásgátló szerek leállítják ennek az enzimnek a működését. A testünk raktározza az enzimet, de ha elég alvadásgátló jut a szervezünkbe, a készletek kimerülnek és belső vérzés alakul ki.

A warfarin, klórfacinon és difacinon hatékonyságához többszöri fogyasztás (elsőgenerációs) szükséges néhány napon keresztül. Ezek, a többszöri fogyasztású alvadásgátlók. Az egyszeri fogyasztású alvadásgátlók (másodikgenerációs), úgymint a brodifakum, bromadiolon és difenakum, sokkal mérgezőbbek. Már egyszeri fogyasztás is elegendő lehet. Ezek a szerek sokkal nehezebben választódnak ki a szervezetből, mivel a májban raktározódnak.

Az alvadásgátló rágcsálóirtó szerek fogyasztása nem szabályozható vérzéshez vezet a test bármely részén, de ez nem mindig szembetűnő. Nehéz légzés, gyengeség és levertség tapasztalható a mérgezett állaton. Kevésbé gyakori jelek a köhögés, hányás, sápadtság, ínyvérzés, agyvérzés, remegés, hasi puffadás. A mérgezés tüneteinek megjelenése a raktározott enzimek miatt 5 napig is eltarthat. Az emberek esetében a hirtelen vérző orr és íny tünetek jelentkeznek. Belső vérzés is bekövetkezhet. Különböző szerek, különböző festékanyagot tartalmaznak, hogy könnyebb legyen az adott szer felismerése.

A rágcsálóirtó csalétkek az állatok számára vonzó, amelyek megehetik, ha megtalálják. Amikor az állatok egyenesen esznek belőle, elsődleges mérgezésről beszélünk. Másodlagos mérgezés, amikor a mérgezett állatot eszik meg.

Mindig kövessük a címke utasításait, megelőzve ezzel az esetleges mérgezést. Tartsuk a rágcsálóirtó szereket gyermekek és állatok által elérhetetlen helyen, akár használjuk, akár tároljuk. Válasszuk ki a számunkra megfelelő szerelvényt a rágcsálóirtó szer kihelyezéséhez.