A tavalyi év során megváltoztak az alumínium-foszfid hatóanyagú gázosító szerek engedélyokiratai, mely a dózist, behatási- és szellőztetési időt is érintette. Az alábbi linkeken keresztül tudja megtekinteni az érintett szerek módosított engedélyokiratát.

A foszforhidrogén egy alacsony molekulatömegű, alacsony forráspontú vegyület, amely gyorsan szétterjed A gáz, fémfoszfidokból fejlődik (elsősorban alumínium-és magnézium-foszfid), amelyek tartalmaznak egyéb anyagokat, amelyek szabályozzák a gázképződést.

AlP + 3H2O = PH3 + Al(OH)3 Mg3P2 + 6H2O = 2PH3 + 3Mg(OH)2

Az alumínium foszfidok formulációja, lehet tabletta, pellet és tasak, amelybe por van ill. egyéb anyag (pl. ammónium-karbamát, ammónium-dikarbonát, paraffin), hogy szabályozza a gázképződést és ne legyen gyúlékony. A magnézium-foszfid tabletta és pellet formában készül. Ez úgyszint készül tasak formában, de itt egy műanyag „tasak"-ban van, amely szabályozza a nedvesség bejutását és így tudja szabályozni a gázképződést. Miután a foszfid távozott, a maradvány főként alumínium és magnézium hidroxidot tartalmaz. Alacsony mennyiségű alumínium-foszfid maradhat a szürkés színű porban.
Egy erős szag, amely a karbidhoz hasonlítható, távozik a gázképződéskor. Már nagyon alacsony koncentrációkor is érezhetjük a szagot. Amíg a szagot érezzük, a gáz jelenlétére utalhat.

A foszfid nagyon mérgező hatású. A mérgezést okozhatja lenyelés és belégzés, de bőrön keresztül nem szívódik fel.

A raktári kártevők, egyik legmérgezőbb gázosító szere. Lassú lebomlású, amely alacsony koncentrációkor is hatásos, ha a behatási idő elég hosszú. Magnézium esetén min.48 óra, alumínium esetében min. 72 óra behatási idő szükséges a megfelelő kártevő szabályozáshoz, de a hőmérséklettől is függ. 10°C alatti hőmérsékletkor a kártevő foszfidmérgezése csökken, így hosszabb behatási idő szükséges kifejtse hatását. 5°C alatti alkalmazása nem javasolt. A behatási idő nem csökkenthető, a dózis megemelésével. A foszfid, légzés gátló tulajdonságú. A foszfid hatékonysága szén-dioxiddal (pl. ECO2 Fume) növelhető és a behatási idő csökkenhető, ha mindkét gáz jelen van.

A tojás és a báb irtása a legnehezebb, míg a lárva és a felnőtt egyed sokkal könnyebben irtható.

A foszfid, a magok csírázóképességét nem befolyásolja, azonban a túlzott gázosítás terméscsökkenést eredményezhet.

Az alumínium-és a magnézium-foszfid használata során, inaktív fém-hidroxid marad. Alumínium-foszid esetében, kevés mennyiségű maradhat, ezért elővigyázatosság szükséges, hogy elkerüljük a fel nem használt anyag miatt keletkezett veszélyt. Ezért a visszamaradt anyagot, semlegesíteni szükséges. Foszfid gáz nem marad észrevehező mennyiségben a gázosított áruban. 0,1 mg/kg a gabonában, és 0,01 mg/kg a feldolgozott ételben a határérték.

A gázkoncentráció mérésére, üveg vizsgálócső alkalmazható, amellyel 15-3000 ppm közötti érték mérhető. Ezek a csövek, könnyen használhatók a koncentráció figyelésére a gázosítás során. Személyi védelemre, hasonló csövek vannak, amelyek értéke 0,025 ppm-től érthető el. Kis méretű, hordozható gáz kromatográfok érhetők el a piacon.

Az alumínium-és a magnézium-foszfidok flakonok címkéje fontos információt ad a használatukról, veszélyekről és óvintézkedésekről. Ezeket az információkat mindig tartsuk be a gázosítás során. A flakonok felnyitása a szabad levegőn történjen, ahol az esetleges kiáramló gáz el tud szállni. Folyadékoktól vagy víztől tartsuk távol, mivel ezek azonnal beindítják a gázképződést. Kesztyű használata ajánlott és kerüljük a dohányzást és az étkezést, amíg nem mosunk alaposan kezet. A flakonok kupakja légmentesen visszazárható, így visszazárhatjuk, ha nincs szükségünk a teljes mennyiségre. A visszazárást minél hamarabb meg kell tenni.

Mivel a foszfid gáz erősen mérgező, belégzése kerülendő. A pelletet és a tablettát felhasználhatjuk „kézzel" vagy autamata adagolóval. A dózis függ a formulációtól, páratartalomtól és a hőmérséklettől. Gabonában, például, ha a páratartalom és a hőmérséklet magas, az alumínium-foszfid behatási ideje 3 nap. A gázosítás végén (nyitáskor), nyissunk ki minden ablakot és ajtót és szellőztessünk legalább 2 órát (főszellőztetés).Ezt követően további 20-24 ill. 48 óra útószellőztetés szükséges. Belépés előtt, gáznyomvizsgáló használata javasolt. Amennyiben szükséges a helyiségbe bemenni, gázálarc viselése a megfelelő szűrőbetéttel kötelező.

Gázosítás után a megmaradt anyagot hozzáadjuk víz és lúg keverékéhe, majd elkezdjük keverni, amíg sűrű szuszpenzió nem alakul ki. A semlegesítés elvégzése nyílt levegőn történjen.
Enyhe mérgezés esetén fáradtság, fülzúgás, émelygés, rossz közérzet és mellkasi nyomás alakul ki. Ezen tünetek esetén, friss levegőn elmúlik. Nagyobb mennyiség esetén fáradtság, hányinger, hányás, gyomorfájás, hasfájás, hasmenés, egyensúlyi zavar, erős mellkasi fájdalom és légzési zavarok jelentkeznek. Nagyon magas koncentráció esetén fellépő tünetek, hirtelen fellépő nehéz légzési zavar, kékes-lilás bőrszín, nyugtalanság, mozgáskoordinációs zavar, elégtelen véroxigén szint, eszméletvesztés és halál. A halál bekövetkezhet néhány nappal később, ödéma és a tüdő összeomlása, idegbénulás vagy agyödéma miatt. Vese-és májfunkció zavart és szabálytalan szívműködést is okozhat. Ebben az esetben kórházi kezelés szükséges.