A poszméhek alkalmazásának előnyei:

Jelentős termésnövekedés

A termesztő berendezésekben nevelt kertészeti kultúrák, paprika, paradicsom, tojásgyümölcs, dinnye, szamóca esetében a poszméhvel történő beporzása 5-25%-os termésnövekedést jelenthet a meglévő feltételektől függően. Ez a virágok tökéletes megtermékenyülésére vezethető vissza, így csak első osztályú termés fejlődhet ki.

Javuló gyümölcsminőség

A poszméhvel történő beporzás a megtermékenyítés után hozzájárul ahhoz, hogy a kialakuló termés jól fejlett, jó minőségû legyen. Természetesen több szabályos formájú ízletesebb és tartósabb gyümölcs keletkezik.

Emberi munkaerő megtakarítása

A poszméhekkel történő beporzás helyettesíti a vibrátor alkalmazását, valamint a hormonkezeléseket. A méhek munkája jelentősen csökkenti a napi kézi munkát, így növekszik a hatékonyság és csökken a szükséges emberi munkatevékenység.

Egészségesebb növények

A poszméhekkel történő porzás megóvja a növényeket a gépek által okozott károktól és csökkenti azoknak a fertőzéseknek a szintjét, amelyek a kézi beporzás által terjednek.

A poszméhek használatával jelentős összeget tud megtakarítani a kémiai anyagok vásárlásából.

KAPTÁRAK TELEPÍTÉSE

A poszméhek természetes körülmények között hazánkban is megtalálható beporzó rovarok, melyek földbe vájt üregekben alkotnak kolóniát. Ezek a kaptárak királynőt, dolgozókat és ivadékokat tartalmaznak. A dolgozók virágport és nektárt gyűjtenek, miközben beporozzák az Ön által termesztett zöldségnövények virágait.

A továbbiakban leírjuk azokat á fontos teendőket, amik betartása nélkülözhetetlen a poszméhtartás során, biztosítva a megfelelő termés minőségét és mennyiséget. Kérjük gondosan tanulmányozza át az utasításokat főképp a „NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK alkalmazása 'növénykultúrában méhkaptár jelenléte esetén" c fejezetet és használja már ültetéskor. Fontos, hogy a növényvédő szerek felhasználásáról és az ültetés előtti fertőtlenítésről naplót vezessen.

A méhkaptár elhelyezése

Kerüljük a kaptár fizikai károsodását, az erős rezgéstől kezdve a rázkódásig, a lengésig. Tilos a kaptárt átfordítani! Ez tönkre teheti későbbi felhasználását. A kaptár közvetlen közelében ne legyenek kábelek, dobozok, csomagolóanyagok vágy egyéb hulladékok. A kaptár árnyékos, jól szellőző helyen legyen elhelyezve, védve a közvetlen napsugárzástól, bizonyos távolságra a föld felszínétől a növények sorai között. A kaptár állványt úgy kell kialakítani, hogy hangyák ne férhessenek a kaptárhoz. A kaptár helyes elhelyezése megfelelő környezetet biztosít a méhek kifejlődése és megjelenés e szempontjából. Nem tanácsos később változtatni a helyet. Egy-két órával az állandóhelyre történő helyezés után javasolt a kaptáron lévő mindkét reptető nyílást szabaddá tenni. A kaptárak nem igényelnek fenntartást, elegendő élelem van a kaptár aljában elhelyezve.

A kaptár védelme különösen magas hőmérséklet esetén

A Bombus terrestris poszméh északi régióból származik. 34 C fok feletti léghőmérséklet gátolja fejlődésében és szokványos tevékenységében a méheket, ezért 35 C feletti hőmérséklet szükségessé teszi, hogy nedves zsákszövetet vagy jégakkut helyezzünk a kaptár tetejére. Ezt az eljárást délelőtt 10 órakor kell elkezdeni és ezután 2-3 óránként ellenőrizni kell a hűtő közeget.

Mit tegyünk a kaptárral növényvédő szeres kezelés előtt?

Minden növényvédő szeres kezelés előtt tanácsos a kaptára(ka)t eltávolítani, még ha a méhekre ártalmatlan szerrel permetezünk is. Biztos megoldás az, ha a védekezés előtti napon mikor a méhek befejezték nappali tevékenységüket és visszavonultak a kaptárba, a repülő nyílásokat lezárjuk és a kaptárt a kijutatott szer méh veszélyessége alapján kezeljük. Eltávolítás esetén a kaptárt 18 és 26 C fokos hőmérsékletű helyen kell tartani. Semmi esetre sem szabad a kaptárt vegyszerekhez közel, növényvédő szerek szomszédságába helyezni.

A kaptár visszahelyezése növényvédő szeres kezelés után

Ha a kaptárt eltávolítottuk helyéről, fontos, hogy óvatosan helyezzük vissza eredeti helyére, ügyelve arra, hogy az ugyan abba az irányba álljon, mint előzőleg.

Munka megkezdése, annak ellenőrzése

A méhek az elhelyezést követően azonnal dolgozni kezdenek. Alkalmanként bizonyos behatások következtében a méhek aktivitása néhány napot késhet. A méhek tevékenységéről egyszerűen bizonyosságot nyerhetünk. Ha a nyitott paradicsom virágok 50 %-án barna jegyeket (méh csókot) látunk, akkor a méhek normálisan dolgoznak.. Ezt úgy érhetjük el, hogy a méhcsaládok számát szaktanácsadásnak megfelelően állítjuk, be a területhez.

Poszméh csípése

A poszrnéhek nem agresszívak és nem hajlamosak csípni, azonban a kaptár környékén történő zavarok (rázkódás, szél) nyugtalanítja a méneket, és ez vezethet azok támadásához. Továbbá nem tanácsoljuk a kékszínű ruházatot, amely felizgatja a méneket. Kerülni kell a desodorok, testápolók, arcszeszek túlzott használatát. A poszméh csípése általában helyi fájdalmat és gyulladást okoz. Az előbbi néhány órán belül elmúlik, de aki allergiás vagy különösen érzékeny a méhcsípésre, bőrirritációt érezhet a test különböző pontjain, tüsszentéssel, légzési nehézségekkel együtt. Ez utóbbi észlelése. esetén sürgősen forduljon orvoshoz.

A poszméh család védelme, karbantartása

Ha a poszméh kaptár kihelyezésre került a növényházba, akkor mindent el kell követni annak érdekében, hogy a méhek munkáját a magas hőmérsékleten is lehetővé tegyük. Ez egy további lehetőség a kaptár speciális felépítésén túl, a többszörös ventillációs résen túl, ami lehetővé teszi a méhek részére a hőmérséklet szabályozást a szoros költőhely szomszédságában is.

Ügyeljünk arra, hogy a kaptárakat a növényház leghűvösebb helyére tegyük, a növények árnyékába. El kell kerülni a kaptár - a nap legforróbb" időszakában történő behelyezését (akár első behelyezés, akár növényvédelmi kezelés utáni visszahelyezés) az üvegházba. A méheket. korán reggel vagy késő délután ajánlatos behelyezni (legalább 2 órával alkonyat előtt), amikor a hőmérséklet relatíve alacsony. Folyamatos hőhullám esetén ajánlatos a kaptárakat délelőtt 10 órától délután 4 óráig kivenni a növényházból. Ezekben az órákban a méheket hűvös helyen kell tárolni. A méhek megfelelően fognak dolgozni reggel és délután. Figyelembe kell venni, hogy a legforróbb órákban a méhek a kaptár hűtésével vannak elfoglalva.

A fent leírtak betartásával elérhető a tökéletes beporzás és a méhcsalád hosszú élettartalma.

Forró időben mikor a méhek nem aktívak hormonokat is használhatunk, hogy elkerüljük a terméskötődési problémákat.

Mivel a hormon nem befolyásolja a pollentermelést, csak á női virágokat aktiválja, így nem befolyásolja a méhek munkáját.

Ki kell hangsúlyozni, hogy az első virágok, amelyek a fiatal növényen fejlődnek, amelyek nem képesek az önhűtésre, kifejezetten sebezhetőek a hőstressz által. A későbbi fúrt virágzatok pl. a hatodik vagy a hetedik szinten kifejleszthetnek nem megfelelő virágkötést, de ennek oka többnyire az alsó kötegek gyümölccsel való túlterheltsége vagy a növény nem egyenletes fejlődése/növekedése.

Összefoglalva ki kell hangsúlyozni, hogy a forró szezonban a virágzás feltételeinek olyanoknak kell lenniük, hogy a poszméhek látogatása, amelyeket a tipikus látogatási nyomok jeleznek a bibeporzószál kúpjain, ne eredményezzenek hiányos virágkötést. Hiányos virágkötés idején ne egyből a méhek munkájával legyünk elégedetlenek, hanem vegyük figyelembe a növény szenvedéseit is ilyen körülmények között.

MI A TEENDŐ, AMENNYIBEN A MÉHEK NEM KEZEDENEK EL DOLGOZNI?

(a szállítás utáni napokban)?

1. A dolgozó méhek keveset repülnek, nem térnek vissza pollennel.

Lehetséges ok: Szállítás előtt sok pollent raktak a kaptárba.

Javaslat: Várjon pár napot, addig használjon kézi beporzást vagy rakjon be egy helyettesítő kaptárt.

2. A dolgozó méhek nem repülnek, elpusztult méhek vannak a kaptár körül.

Lehetséges ok: nincs könnyen hozzáférhető élelem a méhek számára.

Javaslat: Ellenőrizni kell a kaptár egyensúlyát, amit folyamatos megfigyeléssel érhetünk el, ha lehet, ezt helyre kell állítani. Adjon hozzá új kaptárt, ha nem sikerül helyreállítani az egyensúlyt.

3. A méhek lyukakat készítenek a kaptárban lévő gyapotba és cukros váladékkal spriccelik, a hűtés érdekében.

Lehetséges ok: A kaptár túlmelegedett a szállítás során.

Javaslat: Ha ez az első kaptár a területen, valószínűleg a kaptár egyensúly helyre áll.

4. A méhcsaládból a méhek egy része odaragad a doboz aljára, egy része nem tud repülni.

Lehetséges ok: A méhek cukros tápláléka kilyukadt a drasztikus szállítás következtében.

Javaslat: Kérjen csere kaptárt.

5. A kolónia magatartása normális, néhány elpusztult lárvát látni, a dolgozó méhek nem repülnek ki a kaptárból.

Lehetséges ok: Az új fajta UV stabil fóliákban más fényviszonyok vannak. Esetlegesen a fólia vízköves, nem megfelelő a fényáteresztő képessége...

Javaslat: A kaptárt a fólia dél-keleti részébe kell helyezni, közel a fólia széléhez kitéve közvetlen fénynek.

6. A kolónia magatartása normális, néhány elpusztult lárvát látni, a dolgozó méhek nem repülnek ki a kaptárból

Lehetséges ok: A magas hőmérséklet miatt kevés a pollen a virágokban.

Javaslat: Vegye ki a kaptárt! Átmenetileg etesse a méheket extra pollennel. Átmenetileg használhat hormont az egyensúly visszaállásáig.

7. Látványosan csökken a méhek aktivitása, munkájuk mennyiségileg nem kielégítő.

Lehetséges ok: Közeli forrásból (traktor, kazán, stb.) származó C02 vagy CO gáz kerül a termesztő berendezésbe. Ehhez párosul a magas hőmérséklet és a megfelelő szellőztetés hiánya.

Javaslat: Arra kell törekedni, hogy csökkenjen a gázoknak a koncentrációja a termesztő berendezésben, a kaptárt pedig árnyékos helyre kell tenni vagy intenzívebben kell hűteni.

NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ALKALMAZÁSA NÖVÉNYKULTÚRÁBAN MÉHKAPTÁR JELENLÉTE ESETÉN

A növényvédő szeres kezelés elkerülhetetlen az egészséges jó minőségű termés érdekében, hatása azonban káros a méhekre és; veszélyezteti, a kaptár funkcióját. Betartva az erre vonatkozó szabályokat és előírásokat; azonban együttesen juttathatunk ki növényvédő szereket és felhasználhatjuk a méhek beporzó tevékenységét.

1. Felhasználás előtt tanulmányozzuk a vegyszer tulajdonságait. Ha nem tudjuk a szert éjjel kijuttatni, mindenképp be kell zárni a méheket a kaptárba. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy csak a bejárati nyílást tartsuk nyitva, így a méhek visszatérve munkájukból nem tudják elhagyni a fészket és néhány órán belül az összes visszatér a kaptárba. Az elzárás lehetőleg ne nagy melegben történjen. Általánosságban azt javasoljuk, hogy növényvédő szerekkel éjszaka permetezzünk.

2. Növényvédő szereket, melyek nem alkalmasak méhekkel együtt történő (integrált) felhasználásra mérgezésük magas foka miatt egyáltalán ne alkalmazzunk. Alacsonyabb mérgezési fokozatú szerek szélsőséges esetben alkalmazhatók.

3. A kaptár elhelyezését követő első héten semmilyen növényvédő szert NE juttassunk ki! Ezzel elősegítjük a méhek gyorsabb és hatékonyabb beilleszkedését a termesztő ház életébe.

4. Nem alkalmazhatók a következők: rovarölő szerek mikro-kapszulában kiszerelve, mint lassan oldó szerek, vízoldható porok, szerves olaj oldószerrel (WP-k) tisztító szerek, ragasztó anyagok és kéntartalmú anyagok.

5. A következő szabályokat tartsuk be a permetezés során:

A permetezőgépet teljesen tisztítsuk ki használat előtt és után, hogy ne maradjon benne káros anyag, amely veszélyeztetné a méheket.

Semmisítsük meg az elhasznált növényvédő szer csomagolóanyagokat (a berendezéstől távol), a permetlé keverése és a maradék kiöntése soha ne a berendezés közelében történjen! Permetezéskor zárjuk le a növényházat, különösen, ha erősen mérgező anyagot használunk! Ezzel a szomszédos berendezésekben lévő poszméheket óvjuk meg az elsodródó permetlétől.

6. A kaptár permetezés előtti eltávolítása:

Gyakran szükséges eltávolítani a lezárt kaptárt a termesztő berendezésből és egy sötét fedett 18-25 C fok hőmérsékletű helyen tárolni. A szállítás során ügyeljünk rá, hogy a kaptár a legkevésbé sem rázódjon. A kaptárt zárva kell tartani, amíg az vissza nem kerül helyére.

7. A kaptár visszahelyezése permetezés után:

Permetezés után mikor letelt a várakozási idő, eredeti helyükre kell a kaptárakat visszahelyezni úgy, hogy a nyílások azonos irányba nézzenek, mint a mozgatás előtt.

8. Növényvédőszerek használhatóságához poszméhek mellett az alábbi táblázat nyújt segítséget.

vegyszerlista

A poszméhek munkáját befolyásoló tényezőkről

A méhek munkáját nagymértékben befolyásolják a külső körülmények, ezért megemlítünk néhány főbb problémát, amikkel a termelő szembesülhet.

Általánosságban elmondható, hogy a paradicsom virágkötődése a hideg éjszakák (10 C fok alatti hőmérsékletek) miatt nem tökéletes, még ha napközben a hőmérséklet eléri a 20 C fokot. Ennek oka, hogy a pollencseppek képződése csökken és ha ez egy kritikus érték (40.000 pollen szem /virág ) alá esik, akkor még a méhek munkája sem segít a jó terméshez. A magas 90 %-os relatív páratartalom átnedvesíti a pollen szemeket, így nehezen tudnak leválni, megnehezítve a méhek munkáját. A méhek munkáját hideg időben segíthetjük:

kívánatos az üvegházban/fóliaházban a hőmérsékletet folyamatosan 10 C fok felett tartani, -el kell kerülni a magas relatív nedvességet amennyire lehetséges.

Hormont is lehet alkalmazni a kritikus időszakokban. Mivel a hormon szerek jó hatással vannak a virág nőnemű szerveire, nem befolyásolják a poszméhek munkáját.

A terméskötés időszaka öt különböző stádiumra osztható. Minden stádiumban a magas hőmérséklet hatása (némely esetben a relatív nedvesség) befolyásoló tényező lehet. Figyelembe kell venni azonban, hogy a hatások mások lehetnek a különböző paradicsom fajtáknál.

Általában megállapítható, hogy a 35 C fok feletti hőmérsékletnél fennáll a kockázata annak, hogy legalább egy fokozattal eltérjen a normális terméskötődés. Ez a kockázat a virágzás előtt 9 nappal kezdődik és a virágzás után 4 nappal fejeződik be. A hőmérséklet bármely csökkenésével a növényházban, mint pl. a felső párásítás, a tető árnyékoló festése, a gondos tetőventilláció, a pormentes háló csökkenteni fogja a magas hőmérsékletet veszélyeztető hatását a növényre és növelni fogja annak a lehetőségét, hogy tökéletes terméskötődést érjünk el.

Gyenge vagy részleges beporzás

1. Pollen nélkül térnek vissza a méhek a kaptárba.

Lehetséges ok: Nem elegendő a pollen mennyisége a virágokban, ami lehet a vegetatív túlsúlytól, alacsony hőmérséklettől.

Javaslat: Helyes tápanyag.arány, a hőmérséklet emelése.

2. Különböző színű pollennel térnek vissza a méhek.

Lehetséges ok: A termesztő berendezés környékén fellelhető virágokról gyűjtenek a méhek.

Javaslat: A méhtáplálék adagolását fokozni kell. Zárja le a kaptárt a déli órákban és csak napnyugta előtt nyissa ki.

3. A kaptárban a méhek szellőztetnek, a gyapot piszkos és lyukakkal van tele. A méhek

mozgása csak a kaptár körül figyelhető meg.

Lehetséges ok: Napközben a hőmérséklet a növényházban 33 C fok fölé emelkedett vagy a kaptár ki van téve közvetlen napsugárzásnak.

Javaslat: Biztosítani kell a kaptárnak árnyékot, rendszeresen-kell Szellőztetni.

4. A méhcsalád nem fejlődik, elpusztult lárvákat látunk a kaptárban. Csak 1-2 méh

látogatja a virágokat.

Lehetséges okok: Alacsony éjszakai hőmérséklet, ami magas páratartalommal párosul.

Javaslat: Helyezze el a kaptárakat a termesztő berendezés legmelegebb részén, ahol vari ventilláció.

5. Csak 1-2 méh látogatja a virágokat, de azok sem térnek vissza pollennel A méhek összetömörülnek a kaptárnál vagy a kaptárban Lehetséges ok: Magas a páratartalom, nincs megfelelő virágpor.

Javaslat: Aktív szellőztetés.

6. A termesztő berendezésben több növény faj vagy fajta együttesen van jelen és nem kielégítő a beporzás bizonyos növényeknél. Lehetséges ok: Az eltérő növények nektár és virágpor összetétele más, amit a beporzó méheink különböző mértékben kedvelnek.

Javaslat: A problémás növények közé külön kaptárt kell telepíteni.

Hirtelen csökkenő beporzás

Elpusztult kifejlett méhek a kaptár környékén és a kaptárban. Elhagyott kolónia, csak a királynő és a lárvák láthatók a kaptárban.

Lehetséges ok: Káros növényvédő szerek használata a termesztő berendezésben vagy a termesztő berendezés környékén, esetleges elsodródások (gyümölcsös közelsége).

Javaslat: Ellenőrizze vissza a permetezési naplót. Ha kell, rendeljen új kaptárt.

NATUPOL POSZMÉHKAPTÁR TULAJDONSÁGOK ÁS ÁRAK

poszmeh

További kérdéseikkel forduljanak kollégáinkhoz!!!